Verhaaltje voor (‘) t (e) slapen mindful blog

 

 

Heel eerlijk?

Na een lange en drukke dag heb je niet altijd bakken energie over om nog uitgebreid mee te spelen, de kids te badderen en een verhaal voor te lezen. Je bent moe, zij zijn moe en je wilt eigenlijk gewoon zo snel mogelijk even een moment om op adem te komen. Als je dit leest en denkt: “Huh, nee nooit!? Eén groot feest!’ Gefeliciteerd: you’re one of the (lucky?) few.

En denk je ‘oooohh oehh aaah, dit mag je toch allemaal niet hardop zeggen!? Lees dan vooral niet verder. Niets ten nadele van onszelf of onze koters. Maar, een wereld op snelheid, met veel indrukken, rollen, taken, afspraken, clubs, vergaderingen combineren met een gezinsleven, is kort gezegd; topsport.

 

Dus, mogen ze na het – net iets te late- avondeten, tóch nog even spelen, terwijl jij de keuken vluchtig opruimt. Om ze vervolgens als een politieagent te sommeren die troep in de kamer op te ruimen, ‘Laatste keer’! Veeg je ze na een hoop mitsen en ja maren, – want, – precies zo gezellig aan het spelen net voor het slapen – de badkamer in, om ze, tienduizend onderbroekenlol grappen en treuzels later, in hun pyjama’s -’neeee niet dezuuuu’- te hijsen. Wanneer in bed denk jij: ‘nou zijn we er bijna’, komt er nog een verhaal met heel veel ‘en toen… en toen….en toen ehhh’ en mag je voor de zeshonderddertigste keer ‘de pups redden een varken’ van je welbekende viervoetige vrienden voorlezen. Pfff. ‘Love you! Wel in bed blijven, he? Fijne droompjes en tot morgen!!’

Uit… ge… put.. plof je op de bank en eerlijk, heel eerlijk? Klein beetje rotgevoel. Ook omdat je weet dat de koter het ook heeft gevoeld. Het was een beetje teveel. Hij of zij was even een beetje te veel. Wat natuurlijk vooral over ons gaat en niet over die pretletter. En nu ligt je kind in zijn bed. En zit jij op de bank, een zee aan tranen weg te slikken en zou je het liefst weer even gaan kijken en een knuffel geven. Morgen, neem je je voor, gaat dit anders. ‘Morgen wordt gezellig, heb ik mijn aandacht erbij, ben ik geduldig en sluiten we de dag positief af.’ En soms lukt het dan wel, maar ook vaak genoeg niet. Dan komt daar de klad weer in, raast het leven weer als een sneltrein voorbij.

Hebben jullie ook wel eens avond- gedoe? Dat je de dag niet fijn kan afsluiten en dat het de volgende morgen op de een of andere manier ook nog doorwerkt? Dat je merkt dat de sfeer er binnen het gezin niet beter op wordt, waarschijnlijk doordat je allemaal  overprikkeld bent? Als gezin leef je gemakkelijk op de automatische piloot, waardoor het zoeken naar verbetering voor dat slaapritueel er gewoon bij inschiet. Je weet ook gewoon niet zo goed hóe..

Welkom bij Nom de Plumeau, mijn naam is Angela de Groot en ik heb het boek ‘Verhaaltje voor (‘) t (e) slapen, met zonder plaatjes’ geschreven. Dit boek geeft invulling aan een rustgevend moment voor het slapen. Mindful. Een visualisatie om na een lange en drukke dag relaxed te gaan slapen. Fijn voor de koter, fijn voor jou én voor jullie band samen. Triple win!

In deze blog lees je meer over mindful bezig zijn, en wat daarvan de voordelen zijn. Ook lees je over het belang van een goed slaapritueel voor kind en ouder.

 

MindfulnessJe hebt vast wel eens in cobrastand op een yogamat gelegen. En van mindfulness heb je ook gehoord. Toch lijkt mindfulness in eerste instantie een beetje abstract. Maar eigenlijk is het heel eenvoudig: Het gaat om bewust zijn van dagelijkse bezigheden. Mindfulness staat voor “Sati”, het woord komt oorspronkelijk uit geschriften van het boeddhisme en staat voor ‘observeren, wat zich in ons of om ons heen voordoet’.

Vaak doen we dingen zonder erover na te denken. Dat is voor een deel maar goed ook, omdat we elke dag zoveel nieuwe informatie krijgen. Stel je voor dat je alle handelingen die je doet, gedachten die je hebt, bewust moet doen en ervaren. Dat kost veel te veel tijd. Daarom doen we dingen op de automatische piloot. En toch is het nuttig om te vertragen. We leven op full speed. We voelen ons dan ook vaak gejaagd. In principe is kortdurende stress functioneel. Langdurige stress niet en kan je zelfs ziek maken. Mindfulness kan daarom goed helpen bij meer rust ervaren tijdens dagelijkse bezigheden. Wat een positieve impact heeft op hoe je in je vel zit en waardoor je ook een relaxtere ouder kunt zijn.

 

 

Mindfulness is horen, zien, ruiken, proeven en voelen, met bewuste aandacht. Terwijl je doucht merk je hoe het het water over je lichaam stroomt, terwijl je kookt neem je de geuren in je op en wanneer je in een situatie door iets wordt geraakt, ben je bewust van de sensaties in je lijf en hoe je je voelt. Door mindful bezig te zijn, ben je bewuster in het moment, waardoor je als vanzelf vertraagt, je voor jezelf ruimte creëert om vanuit meer rust de wereld te ervaren. Mindfulness heeft positieve effecten bij depressie, pijn en verslavingen. Maar ook wanneer je geen grote problemen ondervindt in je mentale of fysieke gezondheid is het interessant om mindful door het leven te gaan. Onderzoeken tonen aan dat mindfulness een positieve uitwerking heeft op psychologisch, cognitief (hoe leer en ontwikkel je) en neurobiologisch vlak. Je slaapt beter, wordt meer ontspannen en zelfbewust. Wat een mooie uitwerking kan hebben op de band die je met jezelf hebt, alsook de band met je kind. En wanneer we onze kinderen hier over leren, ontwikkelen ze al van jongs af aan steady band met zichzelf en hun omgeving.

 

SlaapritueelHet thema ‘slaap’ bij (jonge) ouders is best een gevoelig onderwerp. In meer of mindere mate krijg je ermee te maken; slapeloosheid. Is het niet doordat je gewekt wordt door je kroost, dan wel omdat je ritme inmiddels gewend is aan onderbroken nachten. Dat kan zelfs jaren na nachtvoedingen, nachtterrors en een kind dat intussen doorslaapt, door ebben. Met alle zombie-gevolgen van dien. Een goede nachtrust is de basis van een ontspannen dag. Een goede nachtrust zorgt voor betere prestaties en een positieve vibe, wat weer effect heeft op hoe je de leuke dingen in het leven ervaart. Het herstelt je geest en lichaam en je hebt gedurende de dag voldoende energie.

 

Bij een goede nachtrust hoort een bepaald slaapritueel, een vaste tijd naar bed en op een vaste tijd opstaan. Dit verhoogt namelijk de effectiviteit van je slaap. Saai! Denk je misschien. Maar het proberen waard voor jezelf én voor je kind, als je merkt dat hij of zij niet makkelijk in slaap valt, ‘s nachts wakker wordt en ‘s ochtends vermoeid opstaat. Het hebben van een vast slaapritueel kan helpen ontspannen, makkelijker in slaap komen en doorslapen. Het boek ‘Verhaaltje voor (‘) t (e) slapen’, met zonder plaatjes’ is een visualisatie voor kinderen én volwassenen die daarbij kan ondersteunen. Een begeleide meditatie bedoeld om na een lange en drukke dag, relaxed te gaan slapen. Het is een prachtig vormgegeven boek met een rustgevende sfeer. Heb jij of je kind een verstoord slaapritme of wil je meer bezig zijn met mindfulness kan dit boek jou hier goed bij helpen!

 


 

Bestel 'm hier

In winkelwagen